Македонски филмски класици во Видеотеката на МаксТВ

Националната установа Филмски центар „Вардар филм – Македонија“ – Скопје склучи договор за соработка со Македонски Телеком АД – Скопје за прикажување на македонски филмски класици во Видеотеката на МаксТВ, по барање од страна на корисниците на МаксТВ-услугата на МКТ на територијата на Република Македонија. Аудиовизуелните дела продуцирани од страна на Филмскиот центар „Вардар филм“ се достапни за корисниците на МаксТВ услугата на Македонски Телеком АД – Скопје од 20.11.2015 година.

Со првиот пакет филмови во Видеотеката на МаксТВ поставени се 15 македонски филмови, и тоа: „Хај – Фај“ во режија на Владимир Блажевски (продукција во 1987); „Три Ани“ на Бранко Бауер (1959); „Среќна Нова ’49“ на Столе Попов (1986); „Планината на гневот“ на Љубиша Георгиевски (1968); „Тетовирање“ на Столе Попов (1991); „Австралија, Австралија“ на Столе Попов (1976); „Дае“ на Столе Попов (1979); „До победата и по неа“ на Жика Митровиќ (1966); „Мис Стон“ на Жика Митровиќ (1958); „Под исто небо“ на Миомир Стаменковиќ и Љубиша Георгиевски (1964); „Солунските атентатори“ на Жика Митровиќ (1961); „Републиката во пламен“ на Љубиша Георгиевски (1969); „Црно семе“ на Кирил Ценевски (1971); „Црвениот коњ“ на Столе Попов (1981); и „Цената на градот“ на Љубиша Георгиевски (1970).

(more…)

Филмска ревија „Македонски филмски класици“ низ Македонија

Филмската ревија со наслов „Македонски филмски класици“, како дел од наследството на „Вардар филм“, по прикажувањето во текот на октомври 2015 година во киното „Синеплекс“ во Скопје, беше прикажана и во 12 градови низ Република Македонија. Филмскиот центар „Вардар филм – Македонија“, покрај својата основна дејност, обезбедување техничка поддршка за филмските продукции, интензивно и посветено работи и на развојот и промовирањето на македонската филмска уметност.

Љубителите на седмата уметност во 12 македонски градови ги гледаа класиците: „Хај – Фај“ во режија на Владимир Блажевски (снимен 1987); „Три Ани“ во режија на Бранко Бауер (1959); „Среќна Нова ’49“ во режија на Столе Попов (1986); „Планината на Гневот“ во режија на Љубиша Георгиевски (1968) и „Тетовирање“ во режија на Столе Попов (1991).

(more…)

Контакт

Адреса: ул: “8ми Март” бр. 4  Град: 1000 Скопје Држава: Република Северна Македонија Телефон: 02 5115540 е пошта:info@vardarfilm.mk; assistant@vardarfilm.mk   {mosmap width=’500’\height=’400’\lat=’42.002615’\lon=’21.425189’\zoom=’3’\mapType=’Satellite’\text=’sv DWO’\tooltip=’DWO’\marker=’1’\align=’center’ } 

KONTAKT

Adresa: Rr : “8 marsi” nr. 4 Qyteti: 1000 Shkup Shteti: R. e Maqedonisë së  Veriut Telefon: 02 5115540 e-mail:info@vardarfilm.mk; assistant@vardarfilm.mk   {mosmap width=’500’\height=’400’\lat=’42.002615’\lon=’21.425189’\zoom=’3’\mapType=’Satellite’\text=’sv DWO’\tooltip=’DWO’\marker=’1’\align=’center’ }